UVA -og UVB-stråling

UVA -og UVB-stråling

UVA -og UVB-stråling, er det noget du har hørt om?
De fleste af os kender til UV-lys og UV-index. Lige for tiden er UV-indekset i Danmark, højere end nogensinde før, og derfor er det ekstra vigtigt at passe rigtig godt på sin hud.
En del af den naturlige energi fra solen, bliver sendt ned til jorden som usynlige ultraviolette stråler. Det er det vi kalder for UV-lys. Det er disse stråler der kan give os den lækre solbrune farve og giver os den D-vitamin vi alle har godt af. Desværre er det også dem der kan skade vores hud, hvis vi ikke passer på.

UV-stråler kommer i 3 forskellige “kategorier”. UVA, UVB – og UVC-strålinger. Her er det kun UVA -og UVB-stråling vi skal være opmærksomme på, da det er dem der lander hos os. Ozonlaget sørger for, at den farligste UVC-stråling ikke når jordens overflade. Derfor er det så vigtigt at vi passer på ozonlaget.

HVAD ER UVA-STRÅLER?

UVA-strålerne udgør hele 95% af den UV-stråling, der trænger igennem jordens atmosfære, og derved rammer vores hud. UVA-strålerne trænger så dybt ind huden, at de kan skade de dybere lag. Samtidig er det netop også disse stråler, der kan gøre at vores hud hurtigt kan komme til at se gammel, tør og rynket ud. Årsagen er, at UVA-strålerne producerer frie radikaler, og det er netop dem der skader hudens kollagene, der holder vores hud ung, glat og spændstig.
Desuden er det også de frie radikaler der kan være en årsag til hudkræft.

HVAD ER UVB-STRÅLER?

UVB-strålerne udgør de de sidste 5% af de UV-stråler, der rammer jorden. Her er det de overfladiske lag i vores hud der bliver udsat, og er årsagen til at vi kan blive forbrændt og solskoldet. Hvis huden bliver udsat for UVB-stråler uden nogen form for solbeskyttelse, kan hudcellernes DNA blive skadet. Det kan føre til DNA mutationer, der i værste tilfælde kan føre til hudkræft.

HVORNÅR ER DET BEDSTE AT BESKYTTE SIG?

Det mest logiske svar er, hele tiden. Men UV-strålernes intensitet bliver afgjort af, hvor højt solen står på himlen. Det føromtalte UV-indeks er en god idé at bruge som en indikator for, hvornår man skal være ekstra opmærksom. Som skrevet tidligere, er UV-indekset rekordhøj i øjeblikket, den ligger på mellem 6-7, hvor det normale for en dansk sommer er omkring 3-5. Så sørg for at hold dig opdateret med UV-indekset, når du skal ud og nyde det gode vejr.

Men husk, selvom UV-indekset skulle falde til det “normale”, er UV-strålerne naturligvis fortsat aktive, så de kan stadig påvirke og skade din hud.

VI KAN BESKYTTE DIN HUD

Jeg behøver vist ikke forklare vigtigheden i at beskytte huden, mod både UVA – og UVB strålerne. Solens stråler kan ramme året rundt, også om vinteren. Derfor er der nogle der vælger at bruge solcreme i ansigtet hele året. Andre gør det kun om foråret og sommeren. Lige meget hvilken gruppe du hører til, har Svanedesign en solcreme der kan hjælpe dig.

Vores dansk producerede, økologisk luksus solcremer er fyldt med antioxidanter og vitaminer, der hjælper med at beskytte dig og din hud. Samtidig beskytter solcremerne dig naturligvis også mod UV-strålerne.

Du er, som altid, mere end velkommen til at kontakte mig, hvis du brænder inde med nogle spørgsmål omkring UV-strålerne, eller hvilken solcreme der vil passe bedst til dig.

Kærlig hilsen
Anne, Svanedesign.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *